Er klimakærlighed = shoppestop?

Er klimakærlighed = shoppestop?

Findes klimavenligt forbrug? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv ofte. 

Jeg anser mig selv som ganske klimavenlig. Vi har skruet ned for kød og flyrejser, vi tager cyklen oftere, køber brugt når det giver mening, sparer på vandet og samler skrald når vi går i naturen. Men på ét punkt fejler jeg i at være en rigtig klimaaktivist - shoppestop? De hard core klimaforkæmpere lader tilsyneladende helt vær med at købe nye ting i årevis, og hvis de endelig køber noget, er det brugt. Jeg tager hatten af, men undrer mig samtidig over om det virkelig er den bedste måde at være klimavenlig på? 

Vores husholdning består af far og mor, to piger på 6 og 4 år og lillebror på 6 måneder. Vi har et hus, en have, en bil og en lille båd, og alt hvad der dertil hører. Jeg synes det er tæt på en umulighed fuldstændig at undgå at købe nyt og jeg er desuden skeptisk overfor om det i virkeligheden er det mest klimavenlige valg at stoppe helt. Hvad så med vores velstand som samfund? Hvor skal pengene til skoler og sundhedsvæsnet komme fra hvis ingen producerer eller køber noget? Så jeg besluttede mig for at undersøge det lidt nærmere... Og heldigvis viser det sig at man kan være ganske klimabevidst uden at indføre 100% shoppestop derhjemme. Her skal du høre hvordan:

Et shoppestop indebærer at der ikke købes noget nyt, men at eventuelle nye behov dækkes af eksisterende ejendele eller købes brugt. En super sympatisk tankegang. Jeg køber totalt præmissen om reduce, reuse, recycle, rethink altså at reducere spild/affald, bruge sine ting længere tid og flere gange, og genbruge sine eller andres ting evt. på en ny måde. Den tankegang burde vi alle have i større eller mindre grad. En vigtig præmis for at ovenstående filosofi kan få succes er dog at vi er nogle der køber nyt engang imellem og at når vi køber nyt skal vi købe god kvalitet: 

Køb efter behov, ikke lyst og køb god kvalitet

Hvis du gør dig umage med at overveje dit egentlige behov, udvælge den nøjagtige model, og købe produkter af høj kvalitet, så vil du med ret stor sandsynlighed bruge dit køb i længere tid, passe bedre på det og kunne sælge det brugt når du ikke længere har brug for det. Det er klimavenligt, og så er det en væsentlig forudsætning for af andre kan praktisere shoppestop og købe brugt. 

Money talks

Af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er et af de væsentligste elementer økonomisk udvikling i udsatte områder og teknologisk udvikling indenfor bæredygtige designs. Efter min mening er at stoppe med at shoppe er det samme som ikke at stemme til folkevalg. Dine penge har en enormt stor indflydelse på klimaet. Det er dig som forbruger, der bestemmer hvilke firmaer og hvilke forretningsmodeller du vil støtte og hvilke du IKKE vil støtte. Det kan derfor betale sig at tænke sig godt om inden du køber nyt.

Der findes faktisk klimavenligt forbrug. 

Læs mere? Klik her

Leave a Reply