Guide: Hvordan vælger jeg den rigtige amme-bh?

Guide: Hvordan vælger jeg den rigtige amme-bh?

En amme-bh er et vigtigt element i den første tid som nybagt mor. Du åbner/lukker en amme-bh op mod 1800 gange, alene de første tre måneder af babys liv. Babyer spiser op imod 10 gange i døgnet de første måneder, og ofte på begge bryster, så det er en god ide at tænke sig om før man vælger en amme-bh. Jeg synes at en god amme-bh er en ydmyg amme-bh, en som ikke stjæler rampelyset. Al din energi skal bruges på baby og ikke på en hægte der driller, et mærke der irriterer eller en bh der klemmer. 

Selv har jeg gennemgået hele kataloget af komplikationer omkring amning med vores første barn - sår og sprækker, svamp og gentagne brystbetændelser, for til sidst at få stafylokok-infektion, som udviklede sig til en byld, der måtte opereres væk. I alt tog det 3 måneder før amningen rigtig var etableret og det kostede en masse energi og bekymring. Set tilbage var der et par ting, som kunne have hjulpet mig dengang, hvis jeg havde vidst hvad jeg ved nu. 

Nedenfor har jeg samlet nogle tips til hvordan du vælger den rigtige amme-bh.  

Materialet er vigtigt

Når du skal vælge en amme-bh er det en god ide at tænke på hvilket stof den er lavet af. Netop dette stykke stof kommer til at sidde helt tæt på din hud i op mod 24 timer i døgnet. Stoffet skal være fleksibelt og støttende, men uden at klemme eller mase brystet. Økologi eller ej er en smagssag, men vi anbefaler at du vælger materiale som er åndbart og naturligt. Desuden kan det være en god ide at overveje om bh'en skal være sømløs for mindst mulig risiko for irriterende syninger. 

Bøjle eller ej

Vi anbefaler at købe en amme-bh uden metal bøjle da mælkekirtlerne kan blive trykket eller generet af den stive bøjle. Foretrækker du en bh med støtten fra en bøjle, anbefaler vi at du køber en bh med gelebøjle, som i modsætning til en metalbøjle forbliver blød og smidig omkring dit bryst.  

Støtte og komfort

Et ammende bryst ændrer både størrelse, form og temperatur i løbet af døgnet og imellem amninger. En god amme-bh tilpasser sig brystets behov og støtter alle de rigtige steder. Vi anbefaler derfor at du altid køber en amme-bh med tre hægte lås i ryggen og at du vælger brede skulderstropper, som ikke glider ned, men som til gengæld giver optimal støtte til ryg og skuldre når brysterne bliver tunge.

Hud mod hud med din baby

Vi anbefaler at du vælger en bh-skål, som kan åbnes helt op, for maksimal hud mod hud kontakt mellem din baby og dig, uanset ammestilling. Vær desuden opmærksom på at finde en skål, som kan hægtes op og i med én hånd, da den anden hånd som regel er optaget. 

Ammeindlæg

Ammeindlæg har en ret væsentlig rolle i forhold til at holde brystet tørt og varmt og dermed mindske risiko for svamp og betændelse. Der findes faste indlæg i nogle bh'er, mens andre er tilkøb og lægges løst i bh'en. Indlæg fås i alt fra engangsmateriale til lækre og dyre uld/silke versioner. Der er fordele og ulemper ved dem alle sammen. Vær opmærksom på at hvis du vælger en amme-bh med faste indlæg vil behovet for at vaske bh'en være større end hvis du vælger løse indlæg, da du ofte kan nøjes med at vaske indlæggene. Sørg desuden for at have nok indlæg/bh'er da du i perioder kan have behov for at skifte ofte i løbet af en dag for at holde brystet tørt og rent.

 

Vores top 5 vigtigste råd:

 • Vælg en ammeskål, der kan åbnes med en hånd
 • Bh-skålen skal kunne lukkes helt ned for maksimal hud til hud kontakt mellem mor og baby
 • Vælg bh uden bøjle eller med bøjle lavet af blød fleksibel gelé – ikke metal
 • 3-hægte lukning giver øget støtte
 • Bredere skulderstroppe giver mere støtte

Husk at alle er forskellige og at det der virker for mig, er ikke nødvendigvis det bedste for dig. Jeg kan for øvrigt fortælle at da amningen endelig var etableret efter tre måneder med første barn, har jeg efterfølgende ammet alle mine tre børn helt uden gener! 

Læs mere? Klik her

1 Comments

  • Avatar
   marko
   feb 25, 2021

   <ol> <li><a href="https://www.med.tn/laboratoire">laboratoire prothese dentaire tunisie</a></li> <li><a href="https://artisans-bruno.fr/chauffagiste-paris/chauffagiste-paris-13/">chauffagiste Rue Michal Paris 13</a></li> <li><a href="https://www.androidkult.com/">androidkult.com</a></li> <li><a href="https://electricien-bruno.fr/electricien-paris/electricien-paris-16/">electricien impasse des Carrières Paris 16</a></li> <li><a href="https://vhdi.fr/entreprise-debouchage-evier-donnemarie-dontilly/">debouchage evier 77520</a></li> <li><a href="https://coloringanddrawings.com/cartoons/the-octonauts/">Octonauts coloring</a></li> <li><a href="https://www.coloriageetdessins.com/disney/bambi/bambi-avec-les-petits-lapins-1987">coloriage Bambi</a></li> </ol>

Leave a Reply